Hösten och vintern behöver inte alls vara sådär grådaskig och tråkig, åtminstone inte om man odlar grönkål. Mina plantor angreps av kållarver mot slutet av sommaren och blev till slut i princip helt skövlade. Jag ryckte på axlarna och norpade grönkålsblad hos min pappa under tiden. För av erfarenhet vet jag nämligen att när larverna försvunnit framåt hösten sätter grönkålen fart igen och bara fortsätter att leverera och varar åtminstone ända fram till ”påska”! Är det inte världens bästa råvara ändå?
Grönkål är mångsidigt, använd det t.ex. till en matchabowl med grönkål eller koka ihop pasta med gräddig grönkål- & citrussås.
Njut av grönkålschips smaksatta med tamari och chili och kanske en skål toscansk ribollita
eller sväng ihop denna quinoasallad med ugnsrostade äpplen och rödbetor som passat perfekt såhär i vintertid.