Annons

Annons


Ribollita – toscansk bön- & grönkålssoppa

ribollita

Ibland känner jag att jag fastnar i mina egna matmässiga hjulspår och lagar mycket rätter som baseras på samma kryddning eller ingredienser och därmed också smakar ganska likt varandra. Vill man då ha inspiration till att laga något helt nytt så har jag ett riktigt bra knep. Leta upp ett världskök som du inte är så väl insatt i, kanske cajun, karibiskt eller nordafrikanskt, och börja kolla på hur de klassiska recepten därifrån är uppbyggda. Finns det någon grundkryddning eller återkommande ingredienser? Prova att svänga ihop något, varesig du följer ett recept eller freestylar.

Annons

Det italienska köket är förvisso inte något nytt för mig men just mina soppor inspireras kanske oftare av asiatiska eller franska influenser. Så efter att jag tittat på flertalet recept på ribollita förstod jag att det här skulle bli något helt nytt. Och det blev det – en ny favorit till receptsamlingen som jag kommer återkomma till ofta. Och hur smart är det inte egentligen att reda soppor med bönpuré?! Det blir matigt, mustigt, mättande och otroligt gott helt på växtbaserat vis.

Toscansk bön- & grönkålssoppa
5 dl torkade stora vita bönor
2 morötter
1 gul lök (gärna sommarlök med blast)
2 stjälkar selleri
4 salviablad
1 kvist rosmarin
1 litet knippe timjan
10 grönkålsblad
1 sötpotatis
8 dl vatten eller grönsaksbuljong
5 soltorkade tomater
salt & svartpeppar

Blötlägg bönorna över natten, slå av vattnet, tillsätt nytt och koka dem mjuka (1-2 timmar).
Skala morot och lök, skär i bitar. Skär också sellerin i bitar. Fräs i kastrull med olja, örterna samt salt och svartpeppar tills löken är mjuk. Tillsätt grönkålen, strimlad, samt sötpotatisen skuren i bitar. Fräs någon minut och tillsätt sedan buljongen, låt koka en timme.
Tillsätt hälften av bönorna när de är helt mjuka. Mixa resterande bönor med sitt kokspad samt de soltorkade tomaterna. Håll bönpurén i soppan rör om och låt koka upp. Smaka av och efterkrydda eventuellt.

LÄS OCKSÅ


1 kommentar

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar