Annons

Annons

Björksav med kryddtagetes

En av många odlingsfavoriter från den här sommaren är kryddtagetesen. Den skiner upp köksträdgården med sina många och fina blommor och är både välsmakande som snygg att dekorera med. Bladen har en kryddig ton med smak av citrus/apelsin som gör sig mycket bra i bland annat drycker. Man kan även använda de flikiga bladen som god dekoration som jag gjorde på min födelsedagstårta eller dekorera till exempel chokladcupcakes eller andra bakverk med blommorna.

Annons

Dessutom kan tagetes vara riktigt effektiva att ha tillsammans med t.ex. kålväxter då larver och fjärilar som vanligtvis angriper kål gärna håller sig undan tagetes. Så plantera gärna också blommor i trädgårdslandet, de kan ibland bli lika stor succé som grönsakerna.

Här använde jag bladen till att smaksätta lite björksav som jag hade i frysen. Skulle det vara så att du inte sitter och klämmer på sav går det precis lika bra att använda sig av vatten.

Björksav med kryddtagetes
1 liter björksav eller vatten

2 kvistar kryddtagetes

Skär tagetes i bitar. Lägg i en skål med höga kanter och slå på ca 3 dl vatten eller björksav, mixa någon minut så vätskan färgas grön, tillsätt mer vätska och mixa lite till. Sila vätskan och späd med resterande vatten/sav.
Häll på flaska eller karaff och dekorera ev. med ytterligare en kvist kryddtagetes.


2 kommentarer

Annons


Laddar