Annons

Annons

Choklad & zucchinimuffins + äpple & havremuffins

Vad bjuder man på när man får en förebild, inspirationskälla och superhjälte på besök? När denna person tillika är en grym vegokock och hälsoguru? Jo serru, man rör ihop två experimentella muffinssmeter helt på måfå, ber till köksgudarna och i bakningsengagemanget varken ha tid eller tanke på att försöka skriva ihop något recept.

Annons

På begäran ska jag trots allt bjuda er på recepten, men höjer dock ett varningens finger för att jag inte är helt säker på proportionerna. Nåväl – i annat fall kan du se denna bloggpost som ett inspirationsinlägg där du insåg hur förbluffande vackert det är att dekorera riktigt mörka chokladmuffins med brandgula ringblomskronblad som fjäderlätt får falla ner och landa i frostingen eller för den delen att slopa fabriksströssel och istället förlita dig på naturens skönhet och peta på några riktigt röda gojibär och matchande kryddtagetesblommor.

Annons

Min fikagäst för dagen, undrar du säkert om vid det här laget, var fabulösa Elenore – kreatören bakom 30 raw food breakfast app och the Nordic superfood mix och världskänd från Earthsprout.se. Men även hennes lille Caspian – hälsobebisen som struntade i muffins och istället högg in på gojisarna.

Till muffinspartajet drack vi trädgårdens egna te på rosor och citronmeliss samt björksav smaksatt med kryddtagetes – recept på detta kommer en annan dag.

Choklad & zucchinimuffins
5 dl riven zucchini (grova sidan av rivjärnet)
3 ½ dl mjöl (jag använde råg)
½ dl kakao
1 dl rapsolja
1 dl muscavadosocker
½ dl vegetabilisk mjölk
½ dl kokt kaffe
1 msk potatismjöl
2 tsk bakpulver

Annons

Frosting
2 avokado
2 tsk kokosolja
2 msk honung
2 msk kakao
några nypor salt

Blanda samtliga ingredienser till muffinssmeten och klicka upp smeten i ca 8 muffinsformar.
Baka på 200 grader i 15-20 minuter eller tills en provsticka kommer upp torr. Låt svalna helt.
Frostingen: Smält kokosoljan i kastrull och mixa sedan samman samtliga frostingingredienser till en slät smet. Bred frostingen över de svalnade muffinsen och toppa gärna med kronblad från ringblomma eller gojibär och blommor av kryddtagetes.

Äpple & havremuffins
3 dl havregryn
1 dl granola eller müsli
1 dl kokosmjöl
1 dl rapsolja
1 dl muscavadosocker
1 dl vegetabilisk mjölk
1 msk potatismjöl
1 tsk kardemumma

2-3 äpplen
½ dl muscavadosocker, kokossocker eller honung
1 tsk kanel

Kärna ur och tärna äpplena, lägg dem i kastrull med socker och kanel och låt koka tills äpplena mjuknat lätt, ca 5 minuter.
Mixa havregrynen till ett mjöl och rör sedan samman samtliga ingredienser till muffinssmeten. Rör ner äppelblandningen och klicka sedan upp muffinssmeten i formar.
Baka på 200 grader i 15-20 minuter eller tills en provsticka kommer upp torr.


8 kommentarer

Annons


Laddar