Annons

Annons

Flatbread tacos

Idag är ingen vanlig dag – nej, det är faktiskt min födelsedag, jag blir 26 år ung och livet leker! I fredags tjuvstartade jag festligheterna och hade en liten födelsedagsmiddag. Och vad bättre att laga en fredag än just tacos? Jag älskar plockmat, bufféer, tapas, meze, smörgåsbord – ja, you name it! Och fastän fredagstacon kanske har ett lite visset och vardagligt rykte om sig så tycker jag att det går att piffa till denna helgrätt så den blir klädd för kalas.

Annons

Tacofärs gör jag genom att koka gröna linser i buljong och sedan steka dem med gul lök och kryddor. Dessutom gjorde jag en bönhummus med citrontimjan och mycket persilja samt en myntatzatziki. Oliverna fick jag förra veckan som del av en härlig goodiebag när jag besökte Green Matmarknad på ett matbloggsevent som de arrangerade.

Annons

Tomatsallad blir piffigt och fräscht med citronverbena och några drag med svartpepparkvarnen.

I trädgårdslandet har skördandet dragit igång på riktigt och jag fick ha premiär för mina vaxstörbönor som jag stekte i ramslöksolja med riven vitlök, salt och svartpeppar.

Sen har jag aldrig varit särskilt förtjust i tortillabröd -varken köpta eller hembakade- så jag brukar sätta en flatbreaddeg istället som jag sedan bakar ut tunnt och steker i torr stekpanna, där jäser de upp, blir bubbliga och fina och mångt mycket godare än tortillabröden.

Flatbread
3,5 dl ljummet vatten
10 g jäst
1 msk olivolja
7 dl vetemjöl
2 tsk salt

Annons

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och olja och rör tills det löst sig. Tillsätt vetemjölet och rör tills det gått samman till en deg. Tillsätt saltet och rör någon minut till. Jäs i 1 timme i rumstemperatur och låt sedan stå i kylskåpet över natten. Vill man skynda på kan man låta degen jäsa tre timmar i rumstemperatur istället.
Dela degen i åtta bitar, baka ut dem med kavel på mjölat bakbord. Stek bröden i torr stekpanna, några minuter på varje sida så de jäser upp och får färg på båda sidor. Lägg dem i en bakduk tills de serveras.

Födelsedagstårtan gjorde jag enklast möjliga med en kladdkaksbotten med grädde. Min syster cyklade till skogen och plockade björnbär att toppa tårtan med och sedan plockade jag blad och blommor av kryddtagetes att dekorera med.

Ja, där har ni receptet på min enkla men finessiga födelsedagskväll!


8 kommentarer

Annons


Laddar