Annons

Annons


Overnight oats med jordgubbar & daggkåpa

Förra sommaren märkte jag att min höna Harriet var väldigt förtjust i de små, små gula blommorna av daggkåpa. Så jag slog upp den i en bok om ätliga växter och fann den till min glädje ätbar så även jag vågade mig på att provsmaka. Daggkåpans blommor är ovanligt söta eftersom de innehåller mycket nektar. Och som tur är så är jättedaggkåpan otrolig på att sprida ut sig. Så här blir gott om blommor åt både människor och höns på min lilla gård där daggkåpan förvildats och nu spridit ut sig i vartendaste väderstreck. Passa på att plocka stora fång av blommorna och torka upphängda inomhus om du gillar dem så kan du avnjuta dem året om i frukostskålen.

Annons

Blommorna kan man ha tillsammans med müsli, på smoothies eller som här till en skål overnight oats. Denna gröt tillagar sig själv, som namnet avslöjar, under natten. Så medan du sover sköter gröten sig själv så den är färdig på morgonen när det är dags för frukost. Med andra ord perfekt för den morgontrötta eller för den på språng!

Jag har gjort gröten helt växtbaserad med havregurt och havremjölk, men det går förstås lika bra att använda andra typer av vegetabiliska mejeriprodukter eller för den delen också animaliska om man föredrar det.

Overnight oats med jordgubbar, daggkåpablommor & bipollen
1 stor portion eller två små
1,5 dl havregryn
1 dl vatten eller havremjölk
1,5 dl havregurt
5 mosade jordgubbar
2 msk linfrö
0,5-1 msk chiafrö
0,5 tsk vaniljpulver

(prova gärna också att tillsätta t.ex. mosad banan/bär, kakaonibs eller grovmald kardemumma)
+ bär, torkade blommor av daggkåpa samt bipollen till servering

Blanda samman samtliga ingredienser till gröten i en skål, ställ i kylskåpet över natten eller ett par timmar.
Ta fram gröten på morgonen, rör eventuellt ut gröten med lite mjölk om du föredrar lite lösare konsistens. Toppa med bär, blommor och bipollen.

Tagen på bar gärning! Även denna sommar syns Harriet som en skugga bland daggkåporna.

LÄS OCKSÅ


5 kommentarer

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar