Annons

Annons

Kokos och äpplegröt

gröt med äpple hasselnötter kokosmjölk kakaonibs bipollen ringblomma krasse

Höstdiset har dragit in över landet och lagt sig som ett kastrullock över en svagt puttande potatissoppa som ännu inte hunnit kryddats. Allt känns kanske färglöst, matt och tråkigt för tillfället och många upplever just nu den där sedvanliga novemberdippen med medföljande deppighet, orkeslöshet och trötthet. Tidigare hamnade jag själv där – varje år, varenda gång mörkret smög sig på och solen tycktes smyga sig allt längre bort.

Annons

Idag är det faktiskt helt annorlunda. För sedan jag började arbeta hemifrån ser jag till att pausa och gå ut en stund och suga åt mig lite av det kvarvarande ljuset. Skiner solen tar jag kanske ledigt några timmar och går i skogen med en vän och jobbar istället igen tiden en kväll eller till helgen när det kanske ändå regnar ute. Eller också så får kameran åka med och plötsligt har jag arbetat ihop material som kan användas i ett framtida projekt. Dessutom slipper jag ju pendlingen och i kombination med min morgonpigghet behöver jag därmed i princip aldrig vakna till ett ringande alarm och tvinga upp en trött och stressad kropp (men sitter likväl redo vid datorskärmen kl 8 varje arbetsdag).

Annons

Och mest av allt känner jag idag en större samhörighet till världen och livet i stort. Jag äter säsongsanpassat och en hel del som växt i naturen häromkring eller sådant som prunkat i trädgårdslandet och som jag själv varit delaktig i att dra fram, vattna och sköta. Idag är maten jag äter dessutom vegetarisk och mångt mycket mer färgglad än tidigare. Och här tror jag att vi alla kan göra en liten insats till ett bättre hösthumör; att äta saker som skänker näring, piggar upp och ger energi istället för som bara mättar och ger karusellfärder för blodsockret. Försök att äta en regnbåge varje dag och pimpa maten allt vad du kan! Jag mjölkar just nu ut den sista unsen sommar ur trädgården och strör ringblomma, krasse, daggkåpa och andra ätliga blommor på allt jag serverar. Det tycks kanske banalt, men det ger mig faktiskt en bra magkänsla, gör mig glad och blir som en sista ljum vind av sommar.

Annons

höst skog

Nåväl, nu ska vi prata gröt, för gröt är hetare än någonsin. Det ploppar upp trendiga restauranger som har det som inslag eller helt uteslutande på menyerna, det skrivs kokböcker om frukosträtten, den varieras och pimpas i det oändliga och tycks för tillfället ätas av alla och en var.

Får du inte nog av gröt? Titta då in på mina tidigare recept om raw äppelgröt och overnight oats med jordgubbar och daggkåpa.

Kokos och äpplegröt | 3 portioner

3 äpplen
4 dl havregryn
ca 5 dl vatten
½ burk kokosmjölk
½ dl hela hampafrön (kan uteslutas)
1-2 tsk kanel

kakaonibs, bipollen, ringblomma, krasseblomma + blad, hasselnötter och ev. mer kanel till pimpning

Kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med havregryn, vatten, hampafrön och kanel. Koka under omrörning tills äpplena mjuknat till önskad konsistens. Häll på kokosmjölken och koka ytterligare en stund. Späd eventuellt med mer vatten om lösare konsistens önskas eller låt koka ytterligare en stund om du önskar en fastare gröt.
Toppa med ingredienser du gillar och som gör dig glad!

MER FRUKOST:
Smoothie bowl med kärleksört
Raw äppelgröt
Overnight oats med jordgubbar & daggkåpa


2 kommentarer

Annons


Laddar