Annons

Annons

Choklad & hasselnötcookies

hasselnot_cookies

Alltså, jag älskar småkakor. Godis och gräddiga bakelser i all ära, men inget går upp mot småkakor för mig. Så med tanke på hur gärna jag knaprar i mig dessa torra, spröda små härligheter får de gärna vara så hälsosamma som möjligt. Vad jag åstadkom var en choklad & hasselnötcookie så pass hälsosam att du praktiskt taget skulle kunna äta dem till frukost (jag har provat, det gick utmärkt).

Annons

Och ja, just det, att ha ett glas mjölk vid sidan av att doppa i ser jag som en självklarhet. Jag valde en variant gjord av kokos & ris som var fenomenal till ändamålet. Dessutom är kakorna galet goda till en svart kopp kaffe, så baka en omgång och bjud in till kafferep i helgen! Vill du duka upp med fler nyttiga kakor har jag även ett recept på t.ex. chocolate chip bean cookies, choklad & zucchinimuffins och en glutenfri dadelkladdkaka.

Annons

cookies

Choklad & hasselnötcookies
100 g mandel
100 g hasselnötter
3 msk kokosolja
3 msk dadelsirap
2 dl havregryn
3/4 dl kokosmjöl
1 dl chokladknappar
½ dl vatten
1 msk chiafrö
1 tsk bikarbonat

Rosta hasselnötter och mandel i torr stekpanna tills hasselnötsskalen börjar falla av och nötterna får färg. Förflytta till mixer och mixa till ett nötsmör tillsammans med kokosolja. Häll över till en bunke och blanda med övriga ingredienser. Är degen väldigt torr kan lite mer vatten tillsättas.
Forma bollar och platta till, lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i ugnen på 200 grader tills kakorna börjar ta färg och krackelerar lätt (uppskattningsvis ca 10 min).

Kakorna blir måhända lite smuligare än andra då de innehåller ganska lite fett. Jag frös in mina så jag skulle kunna ha kakor till hands när sötsuget satte in och då upplevde jag att de blev än bättre i konsistensen.


5 kommentarer

Annons


Laddar