Annons

Annons

Zucchini & chokladkaka

zucchinichokladkaka

zucchinichokladkaka_topp

Kanske var det Island med alla sina berg och vulkaner som inspirerade mig till att baka den här höga zucchini- och chokladkakan som med sitt tjocka lager frosting gör att den ser ut som en riktig volcano cake. Eller så är det bara så att allt sedan jag hittade den där höga kakformen på loppis för ett par veckor sedan har jag längtat efter att få tid en dag att baka med den och i fredags var det äntligen dags.

Annons

Zucchini- & chokladkaka har jag bakat många gånger förr men denna gång ville jag slopa äggen, minska på sötman och använda oraffinerat socker. Jag använde mig av honung, men byter du ut det mot t.ex. kokossocker eller lönnsirap är kakan helt fri från animalier. Och precis som med morotskaka gör zucchinin att kakan blir saftig och luftig fast ändå kompakt och håller sig fin flera dagar. Ja, om den varar så länge vill säga.

Annons

zucchinichokladkakan

Zucchini & chokladkaka
1 liten zucchini
100 g 70% choklad
3 dl havremjölk
5 dl dinkelmjöl
1 dl kakao
1 dl olivolja
1 ½ dl honung
4 tsk bakpulver
3 nypor salt

Riv zucchinin på grova sidan av ett rivjärn, hacka chokladen.
Blanda samman samtliga ingredienser och häll smeten i en smord och bröad form. Baka på 180 grader i ca 1 timme eller tills en provsticka kommer upp torr. Lägg ett bakplåtspapper över kakan under gräddningen om den får för mycket färg.

Glasyren gjorde jag genom att blanda kakao med honung och kokt kaffe (ca 4 msk kakao, 1 msk honung, 2-3 msk kaffe), man skulle också t.ex. kunna smälta choklad och ringla över.


8 kommentarer

Annons


Laddar