Annons

Annons

Vego chop suey

nudlar

Chop suey är som en slags kinesisk gryt-pytt i panna som har sina rötter i nordamerika. Vanligtvis görs den med stekt, strimlat fläsk- eller kycklingkött, men min variant får istället smak av champinjoner och tuggmotstånd av bambuskott och krispig salladslök. Men som med all ”pytt-i-panna”-mat kan man blanda lite hur man vill och efter vad som finns i skafferiet. Broccolibuketter, minimajs eller vattenkastanjer är andra ingredienser som skulle passa väl i rätten och nästa gång tänker jag toppa den med rostade cashewnötter. Och jag svänger nog snart ihop ännu en omgång chop seuy, för med en tillagningstid på bara 15 minuter är den här rätten en riktig vardagshjälte eller snabblunch när man har annat att lägga sin tid på.

Annons

Annons

___

Vego chop suey | 2 portioner
5 dl champinjoner, halverade
200 g bambuskott
2 msk vetemjöl
8 salladslökar, strimlad
7 dl vatten
1 msk kinesisk soja
150 g nudlar
3 dl mungbönsgroddar
svart sesamfrö att strö över

Stek champinjonerna och bambuskotten i olja i wokpanna.
Strö ut vetemjölet i pannan och rör om tills mjölet lösts upp. Tillsätt salladslöken (spara en tredjedel till servering), vatten och soja. Låt koka upp och tillsätt nudlarna, koka utan lock tills nudlarna är mjuka (enligt anvisning på förpackningen). Rör om då och då så det inte bränner i botten.
Tillsätt böngroddarna och de sista stimlerna salladslök, rör om och toppa med svarta sesamfrö.


Kommentera

Annons


Laddar