Nästa helg är det tid för alla hjärtans dag och varesig du har en käraste eller ej föreslår jag att du tar tillfället att duka upp en lat långfrukost. Denna frukost är dessutom av det sötare slaget med en marmelad gjord på björnbär som jag plockade i somras och då frös in. Marmeladen blir tjock av chiafrön och sötas av lite agavesirap, men det går lika bra med t.ex. strösocker eller kokossocker. Den innehåller alltså inga förtjockningsmedel eller konserveringsmedel och därför är satsen ganska liten så man kan äta upp rubbet på några dagar.
Under marmeladen bredde jag ett lager ”cashew cream cheese” som görs genom att man mixar 3 dl cashewnötter med ca 1 dl vatten, saft och zest från ½ citron och sedan kan man smaksätta med lite vanilj och söta med ett par dadlar eller lite sirap. Helt perfekt att ha på morotskaka eller cupcakes också.
___
Björnbärsmarmelad
5 dl frysta björnbär (färska när det är säsong)
2 msk vatten
2 msk agavesirap
1/2 tsk äkta vaniljpulver
2 msk chiafrö
Lägg björnbär, vatten, sirap och vanilj i en kastrull. Koka upp och sjud ett par minuter, tag från värmen och rör i chiafrö. Häll på burk och förvara i kylskåp.