Annons

Annons

Rotfruktstagine

tagine_kryddblandning
tagine

Såhär är det, jag är fullkomligt oförmögen att kunna följa ett recept från punkt till pricka. Jag svänger i vad jag har hemma, väljer bort råvaror mot annat jag gillar bättre, ökar på kryddningen eller minskar på något annat, jag provar att göra glutenfritt eller sockerfritt eller helt växtbaserat eller också allt på en gång.

Annons

En gång i tiden var det här en rätt som Marcus Samuelsson knåpade ihop och lyckades inspirera mig till att göra något liknande av. Då innehöll den t.ex. kikärtor, palsternacka, kummin och morötter istället för såväl kålrötter som gula ärtor. Och grejen med att härma (fastän man stretar emot och gör på sitt alldeles egna vis) är att man kan stå på varandras axlar och ta till sig av idéer, tjuvtitta in i främmande matkulturer, kryddning, alltså ta del av beprövade gamla grejer och slippa uppfinna hjulet varje dag när det vankas middag. Därför älskar jag att läsa recept och titta på matbilder, men har nog aldrig i mitt liv lyckats återskapa en endaste av alla de rätter.

Annons

___

Kryddblandning
1 tsk korianderfrö
1 tsk gurkmeja
½ tsk torkad chili
½ tsk svartpeppar
½ tsk spiskummin
salt efter smak

Tagine
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 sötpotatisar, skalad och skuren i bitar
1 kålrot, skalad och skuren i bitar
ca 6 dl vatten
½ citron, saften
1 dl soltorkade tomater, strimlade
1 dl oliver
2 ½ dl torkade gula ärtor – blötlagda och kokta
+ olja till stekning

Mortla kryddorna till ett pulver.
Skala och strimla rödlök. Fräs i olja till den mjuknat, tillsätt kryddblandningen, finhackad vitlök och tomatpuré, fräs ytterligare en minut.
Tillsätt sötpotatis, kålrot, vatten, citronsaft och soltorkade tomater. Koka ca 30 minuter eller tills rotsakerna mjuknat. Tillsätt oliver och ärtor, smaka av med salt och koka ytterligare ett par minuter så smakerna fördelas väl. Lägg på ett lock, stäng av värmen och låt stå 10 minuter innan servering.


2 kommentarer

Annons


Laddar