Annons

Annons

Rotfruktspytt & soppa – två rätter i en

rotfruktspytt

Att det slängs alldeles för mycket mat här i landet kan vi nog alla samsas om. Ett sätt att få bukt med problemet kan vara att hitta på nya festliga rätter vi kan använda resterna till. Här har jag förvandlat en pytt av ugnsbakade rotfrukter till en mustig soppa. Det kan också vara ett sätt att snabbt svänga ihop flera vardagsmiddagar av samma bas men få måltiderna att smaka fullkomligt olika. Alltså stor variation men med liten arbetsinsats. Rotsakerna skulle även kunna blandas i en sallad ihop med t.ex. lite kokta bönor så har vi även en tredje måltid i hamn!

Annons

rotfruktssoppa

Pytt
5 potatisar
4 morötter
1 sötpotatis
3 rödbetor

Annons

sojakorv, ägg och ketchup att äta till

Skala och skär rotsakerna i bitar. Rosta i ugnsfast form i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter eller tills rotsakerna tar färg. Stek korv och ägg att äta till och servera med ketchup och eventuellt inlagda rödbetor.

Använd eventuella pyttrester till soppa.

Rotfruktssoppa
hälften av pytten
1 gul lök
1 dl röda linser
ca 8 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 chili
salt & svartpeppar

Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i olja tills löken mjuknar. Stjälp ner pyttresterna i kastrullen tillsammans med linser, vatten och den hackade chilin. Låt koka upp och sjud i 15 minuter eller tills linserna är mjuka. Mixa stötvis så soppan reds men där fortfarande finns bitar kvar. Smaka av med salt och svartpeppar.


1 kommentar

Annons


Laddar