I affärernas kyldiskar ploppar det upp allt fler vegetabiliska produkter som gör matlagningen lättare för alla oss som vill äta mindre animaliskt eller utesluta det helt. Många av produkterna är fantastiska, men många av dem kan du faktiskt också göra själv.
Mjölk av havre, mandel, hasselnöt eller sesam görs enkelt genom blötläggning, mixning ihop med vatten och därefter silning. Och matlagningsgrädde är faktiskt också nästan precis lika lätt. Denna har jag gjort av råris och solroskärnor.
___
Matlagningsgrädde av råris
1 dl råris
1 dl solroskärnor
6 dl vatten
Koka råriset enligt anvisning på förpackning. Lägg ris och solroskärnor i en värmetålig skål.
Koka upp vattnet och häll det över ris- och solrosblandningen, låt dra några minuter. Mixa ett par minuter tills allt finfördelats.
Sila genom silduk och kläm ut all vätska.
___
I nya numret av Femina hittar du fler recept på vit mat.