Annons

Annons

Krusbär & zucchinimarmelad

krusbar_

Jag drog till skogen på jakt efter kantareller men hittade istället en hel hop med underbara körsbärsträd som jag stannade till vid och provsmakade, ganska rikligt, av. Under körsbärsträden stod också en gammal krusbärsbuske med mogna bär hängandes från grenarna. Tänk va, så himla mycket ätbart det finns i våra skogar och marker. Sånt som bara växer av sig själv, som inte behöver odlas utan bara finns till och som vi alla får lov att plocka av. Den maten är den mest klimatsmarta av alla, den är dessutom gratis och serveras på silverfat ihop med frisk luft och naturupplevelser.

Annons

Krusbären gick jag hem och kokade ihop en marmelad av tillsammans med lite zucchini från trädgårdslandet. Jag har sällan vanligt raffinerat strösocker hemma så jag använde mig av kokossocker som förvisso gör att marmeladen blir ganska ful i färgen. Men gott smakar den åtminstone.

Krusbär & zucchinimarmelad
4 dl krusbär
½ zucchini
1 citron
1 ½ dl socker

Riv zucchinin och citronen på grova sidan av rivjärnet. Det får gärna komma lite av det vita från citronen med, det skänker marmeladen en god, behaglig beska. Pressa ut citronsaften i kastrullen och blanda samtliga ingredienser där i. Rör om och låt koka på medeltemperatur tills krusbären mjuknat och vätskan som är kvar tjocknat.
Häll på burk, skruva på locket och förvara därefter i kylskåp när marmeladen svalnat.


Kommentera

Annons


Laddar