Annons

Annons

Jambalaya

jambalaya

Hoppa i stövlarna för nu ger vi oss ut på en matresa till Louisianas träskmarker och det smakrika cajunköket. Jambalaya är lite som en rispyttipanna, man tager vad man haver och passar på att bli av med rester som kanske ligger och skräpar i kylskåpet. Dock tycker jag att man ska se till att få en traditionell grundsmak. Lök, grön paprika och selleri är cajunkökets heliga treenighet och ger en god grundkryddning åt rätten. Denna gång hade jag ingen paprika hemma utan smaksatte med jalapeño istället.

Annons

Jambalayan är relativt snabbgjord och lättlagad, dessutom är det en smidig allt-i-ett-rätt där man håller sig till en enda gryta och slipper en hel del disk (vilket åtminstone jag uppskattar).

Annons

___

Jambalaya | 4 portioner
2 sojachorizo
2 rödlökar
3 stjälkar selleri
5 potatisar
3 vitlöksklyftor
2 tsk färsk timjan
8 salviablad
1 jalapeño
3 ½ dl långkornigt ris
500 g krossade tomater
7 dl vatten
1 näve spenat
salt & svartpeppar

Slanta korven och sellerin, strimla löken. Fräs i stekpanna med lite olja tills korven fått färg och löken mjuknat, salta och peppra. Tillsätt finhackad vitlök, örterna och tärnad potatis, fräs ytterligare en stund och tillsätt sedan finhackad jalapeño, ris, krossade tomater och vatten. Låt sjuda under lock i 20 minuter, sjud utan lock mot slutet om rätten känns för rinnig. Vänd slutligen ner spenaten. Smaka av med salt och peppar.


5 kommentarer

Annons


Laddar