Annons

Annons

Jamaican rice and peas

riceandpeas

Som namnet antyder är jamaican rice and peas en risrätt, men däremot är ordet ”peas”, alltså ärtor, på sett och vis lite missvisande då rätten ofta istället görs med kidneybönor. Anledningen till ordvalet kan vara att man ibland använder ”pigeon peas” som alldeles riktigt är en ärta eller helt enkelt av den anledning att man i Karibien ofta hänsyftar bönor som ”peas”.

Annons

Den här karibiska rätten äts ofta som ett lite lyxigare tillbehör till bland annat grytor istället för att bara duka upp med enkelt kokt ris. Jag älskar själv att pimpa upp neutrala tillbehör genom att tillsätta kryddor, örter eller andra ingredienser så det här är ett recept helt i min smak. Förutom att äta ihop med grytor har jag även ätit rätten som del av fyllning i wraps och som en plocktallrik tillsammans med säsongens sista växthustomater, avokado och ett smärre berg av koriander.

Annons

___

Jamaican rice & peas
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk kidneybönor med spad
1 burk kokosmjölk
4 dl långkornigt ris
1 ½ tsk timjan (jag tog 1 tsk färsk och ½ torkad men vilken som går bra)
salt & svartpeppar
rapsolja att steka i

Strimla löken och stek i olja tills den fått färg. Krossa vitlöksklyftorna, hacka och tillsätt dessa till kastrullen, stek en kort och tillsätt sedan övriga ingredienser. Använder du färdigkokta kidneybönor på burk kan spadet också användas, tillsätt i annat fall ett par deciliter vatten. Koka under lock tills riset är färdigkokt, tillsätt eventuellt lite vatten mot slutet av koktiden om det börjar fastna i bottnen, alternativt koka de sista minuterna utan lock om rätten är rinnig.


7 kommentarer

Annons


Laddar