Annons

Annons

Indisk böngryta

I år har jag för första gången gett mig på att odla linser – något som jag tidigare inte ens skänkt en tanke. Linser är precis som ärtor och bönor en baljväxt och flera sorter lämpar sig ypperligt att odla i södra delen av landet. Jag sådde gröna linser och belugalinser som jag helt sonika plockade ut från skafferiet och rätt ner i jorden. Det har blivit succé och i veckan påbörjade jag skörden av dem.

Annons

Detta gjorde att jag plötsligt hade egenodlade linser redo att tillredas och fastän vi är mitt i en ovanligt het sommar fick jag begär efter att koka ihop en mustig, kryddig indisk gryta vari mina linser kunde få puttra med. Här är resultatet!

Annons

——————

INDISK BÖNGRYTA
2 dl torkade kidneybönor
½ purjolök, strimlad
en näve vaxbönor eller gröna bönor
1 blomkålshuvud
8 dl grönsaksbuljong
3 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
½ dl gröna linser
1 burk kokosmjölk

KRYDDOR
1 tsk vardera av kanel, kardemumma, hel kummin, gurkmeja, chilipulver eller cayennpeppar
1 krm nejlika
+ salt & svartpeppar efter smak

Blötlägg kidneybönorna över natten. Häll av vattnet och koka dem i drygt en timme eller tills de är nästan klara.
Hetta upp lite olja i en stor kastrull, fräs purjon och kryddorna.
Tillsätt kidneybönorna, vaxbönorna, blomkålen skuren i små buketter, vitlöksklyftorna krossade med sidan av kniven, linser samt buljong. Sjud i ca 15-20 minuter eller tills linserna känns mjuka.
Tillsätt kokosmjölken. riv i ingefära och smaka av med salt och svartpeppar.

RIS
3,5 dl långkornigt basmatiris
10 cm purjolök
en liten näve jordnötter
en liten näve russin
gurkmeja, salt
7 dl vatten (eller se anvisning på risförpackningen)

Hetta upp lite olja i en kastrull. Fräs purjolök tills den börjar mjukna och få färg.
Tillsätt övriga ingredienser och koka i 20 minuter eller tills riset är färdigkokat. Smaka av och efterkrydda eventuellt.


4 kommentarer

Annons


Laddar