Annons

Annons

Hokkaidohummos med rostad vitlök & chili

hokkaidohommos
kokstradgarden

“I’m so glad I live in a world where there are Octobers”.

Ja, så sa Anne på Grönkulla och jag kan inte annat än hålla med. Världen är brokig i alla vackra nyanser från senapsgult, ärtgrönt och eldigt orange. Fälten är såväl nyplöjda och bruna som limegröna av nästa års nysådda grödor. Klädd i världens största stickade tröja har jag pysslat i trädgården hela helgen och njutit av den friska luften och solskenet. För i väntan på första frosten är det mycket som ska fixas, krukor som ska flyttas in, frön som ska samlas och de sista grödorna att skörda.

Annons

Bland annat hade jag en del hokkaidopumpor som skulle plockas in för lagring. Pumpor och vintersquash är nämligen världens bästa vintermat som kan lagras i månader så man även mitt i torftiga februari har hemodlade råvaror. Men alla pumporna sparades inte utan fick också direkt användas i en dundergul bönhummos.

Annons

hokkaidorora

Hokkaidohummos med rostad vitlök & chili
1 liten hokkaido
½ vitlök
1 chili
400 g kokta vita bönor
1 dl vatten
½ dl olivolja
ca 1 msk citronsaft
½ tsk spiskummin
½ tsk sesamolja
salt & svartpeppar

Skär hokkaidon i bitar och lägg på en oljad plåt. Skär vitlöken tvärs över och lägg ena halvan på plåten. Halvera chilin och kärna ur den, lägg med snittytan upp på plåten. Rosta i ugnen på 200 grader 20-30 minuter eller när hokkaidon är mjuk och börjar få färg.
Peta ut vitlöksklyftorna från skalet och blanda samtliga ingredienser i en skål, mixa samman med stavmixer. Smaka av och efterkrydda eventuellt.


Kommentera

Annons


Laddar