Annons

Annons

Citron & morotmarmelad

citronmorotmarmelad

Mina frukostar består oftast av knäckemackor, smoothies eller smoothiebowls, overnight oats eller på diverse sett pimpade havregrynsgrötar. Men så på sistone har både jag och min pojkvän varit så himla sugna på rostat bröd. Alltså sådant där supervitt bröd helt befriat från nyttigheter eller förmåga att mätta. Dessutom gärna i kombination med något så sött som marmelad och förstås smältande smör. Så härom kvällen kokte vi ihop en marmelad på vad vi hade hemma, vilket var några citroner och morötter. När vi vaknade nästa dag stod burken redo i kylskåpet och det var bara till att rosta på. Och ibland finns det inget som är bättre än en riktigt orange marmelad på en skivat rostat bröd dagar när regnet piskar mot köksfönstret.

Annons

Annons

Jag gillar marmelader som har lite bett i sig, alltså inte bara är söta utan också har syra och lite beska i sig. Den här marmeladen har just det då den delvis baseras på citron, föredrar du en snällare och sötare variant kan du byta ut en eller båda citronerna mot t.ex. apelsin eller clementin istället.

___

Citron & morotmarmelad
2 citroner
2 morötter
2 dl strösocker
1 dl vatten

Skala morötterna och riv dem på fina sidan av rivjärnet. Skiva citronerna tunt (hela frukten, skal + fruktkött) och skär i fina bitar, peta bort kärnor.
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka på medelvärme i ca 30-40 minuter eller tills citronskalen känns mjuka och marmeladen börjar få en lite mörkare färg. Häll på burk och förvara i kylskåp.


Kommentera

Annons


Laddar