Annons

Annons

Björksav med violsmak

bjorksav_viol
bjorkviol

Innan bladen hinner slå ut på björken om våren stiger saven genom stammen. Har man då den stora glädjen att ha en björk på sin tomt kan man passa på att tappa den på lite av saven. Detta är just vad jag gjort under en veckas tid nu.

Annons

Många undrar hur saven smakar, och sanningen är den att det inte smakar särskilt mycket mer än vatten. Lite sött, lite vårigt, lite björkigt och ganska lent. Men för mig är det inte smaken som är grejen med sav, utan att om våren när hela naturen runt omkring en vaknar till liv få vara delaktig och vara en liten bit av allt det stora som sker. Att få näring av nässlor och sav, koka soppa på ramslök och använda kirskål i en paj, eller som här smaksätta något med viol. Växtkraften tycks aldrig mäktigare än just dessa veckor om våren. Och genom tiderna har savtappning stundtals setts som något andligt, att dricka av trädets själ och tillgodose sig av dess rika bredd av vitaminer och mineraler.

bjork

___

Björksav med viol
1 liter björksav
½-1 dl violblommor
1 msk torkade citronverbenablad

Lägg blommorna på en bit papper en timme så små djur som eventuellt hängt med blommorna kan krypa ut.
Förflytta violer och citronverbena till en flaska eller karaff och häll björksaven över. Låt stå någon timme innan servering så smakerna hinner sprida sig.

TIPS! Smaksätt vanligt kranvatten med violblommor om du inte har sav tillhands.


3 kommentarer

Annons


Laddar