Annons

Annons

Affogato al café

Här har ni världens enklaste efterrätt, men ack både så stilig och god! Affogato al café är helt enkelt glass i kaffe och har varit en nästan daglig ritual för mig denna sommar när det varit på tok för varmt för att njuta av en het kopp kaffe på maten eller till fikan.

Annons

Kaffe och glass är egentligen allt som behövs för att sno ihop den här desserten, men vill man variera sig eller tillföra lite finess kan man toppa med t.ex. chokladsås, likör eller dulce de leche.

——————————-

Affogato al café
1 kula vaniljglass
½ kopp kaffe
ev.

1 msk sirap
1 msk kakao

Brygg kaffet och låt det svalna till ljummet (eller använd det hett om du föredrar det).
Skopa upp glass i en kopp/glas/skål och slå kaffet över.
Vill man lyxa till det kan man röra ut kakao i sirap och slutligen hälla det över glassen.

Jag valde att använda ett ekologiskt & fairtradekaffe från Puro som jobbar aktivt för att rädda regnskog, undvika farliga bekämpningsmedel och istället ge sina anställda fina arbetsvillkor samtidigt som personerna som bor i plantagens närmiljö slipper utsättas för farliga ämnen som läcker ut i deras vattenkällor eller sprids med vinden.

Köper man ekokaffe kan man dessutom spara kaffesumpen att göda blomkrukor, rabatter och odlingar med, dessutom lär mördarsniglar avsky kaffe och hålla sig undan. Tänk bara på att kaffe är lätt försurande – så använd det med måtta i trädgårdslandet!


Kommentera

Annons


Laddar