Annons

Annons

5 grönsaker som du kan skörda om och om igen

salladslok

Det verkar som att helgen kommer bjuda på en del sol och på fönsterbrädan spirar små skott som om några månader kommer vara plantor som ger skörd. Men är fingrarna inte så förbaskat gröna som man kanske hade önskat finns det ändå knep för att lyckas med odlingen. Inte nog med att en hel del av de grönsaker och frukter vi kan köpa i mataffären innehåller frön som kan användas till odling eller råvaror som kan groddas och bli till levande växter finns det också en del råvaror som du kan köpa – äta – plantera – skörda, gång på gång på gång. Växtkraft är fantastiskt!

Annons

salladslök
– skär av några centimeter nertill och sätt dessa i ett glas med vatten ett par dagar tills man ser att det börjar utvecklas rötter, sätt i kruka eller trädgårdsland och skär av stjälkar efter hand när de växt ut och låt löken stå kvar i jorden.

Annons

purjolök
– gör på samma vis som med salladslök.

stjälkselleri
– dra av stjälkarna men behåll några ministjälkar längst in, sätt plantan i jord, vattna. Skörda stjälk för stjälk eller skär av hela plantan och låt bottnen med rötter stå kvar i jord så nya stjälkar bildas.

romansallad
– skär av bladen och lämna ett par centimeter av plantan längst ner. Sätt i jord, vattna. Skörda blad för blad eller skär av hela plantan och låt bottnen med rötter stå kvar i jord så nya blad bildas.

fänkål
– skär av ovansidan av fänkålen och lämna ett par centimeter längst ner. Sätt i vatten ett par dagar förflytta sedan till jord, vattna. Skär av plantan och lämna bottnen med rötter kvar i jord så en ny fänkål bildas. Eller så skördar du fänkålsdillen, låter den gå upp i blom och skördar fänkålsfrö som kan användas som brödkrydda.


1 kommentar

Annons


Laddar