Annons

Annons

Vörtbröd

vortbrod

Igår svängde jag ihop två limpor vörtbröd. Jag säger svängde för här gick det verkligen undan. Är man van att kalljäsa, vika levain eller hålla sig med surdegar får man här istället bröd med expressfart och ibland är det faktiskt riktigt skönt. För övrigt tror jag faktiskt inte att det finns mycket som smakar godare än nybakat vörtbröd med enkom smör brett på mörka kvällar i december.

Annons

Till brödet använde jag den här gången gammaldags svagdricka som bakvätska, men jag har tidigare år även provat att blanda porter och julmust. Brödet får lite olika karaktär beroende på vilken vätska man använder, själv tycker jag att detta som helt bakades på svagdricka är mitt godaste hittills.

Annons

—————–

Vörtbröd | 2 limpor

½ dl rapsolja
50 cl svagdricka (kan också ersättas med porter eller julmust)
50 g jäst
1 msk mald ingefära
½ msk malda pomeransskal
1 tsk malda nejlikor
½ dl farinsocker
1 msk soja
3 tsk salt
7 dl dinkelmjöl
7 dl vetemjöl
1 dl russin

Värm olja, svagdricka och kryddor i en kastrull tills vätskan är fingervarm.
Smula jästen i en bunke och häll över vätskan. Blanda i socker och soja. Arbeta in mjölet och russinen med elvisp. Tillsätt saltet och arbeta degen en stund till. Låt jäsa 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen en stund. Dela degen i två delar och forma limpor. Lägg i formar och jäs ytterligare en timme.
Baka bröden på 200 grader i ca 50 minuter, får bröden mycket färg kan man lägga ett bakplåtspapper över.


6 kommentarer

Annons


Laddar