Annons

Annons

Vetelängd med äpple, kanel och mandel

vetekrans

Med mig på veckans bokcirkelträff hade jag förutom mina pumpkin spice muffins också en vetelängd som jag fyllde med rårivna äpplen, mandelmassa och kanel.

Fyllda vetebröd är för övrigt också hönsens favoritfika och får de nys om att det vankas kaffe med vetebröd kan de gå över lik för att få tag i en munsbit. Om somrarna när jag stundtals avnjuter kaffe med dopp i trädgården har jag allt som oftast två hönor i knät och resten utspridda i en halvmåne kring mig. Någon gång har jag försökt smyga undan och satt mig i växthuset, men likväl blivit upptäckt. Då stod Majsan utanför och spanade in genom fönstren och när hon fick syn på vetebrödet sprang hon kvickt runt knuten och in genom dörren följd av en handfull av sina partners in crime. För när trädgårdens blomsterdoft byts mot nybryggt kaffe vet de precis vad det rör sig om och snokar rätt på mig med näbbarna, effektivare än vad en blodhund skulle kunna åstadkomma kan jag lova.

Annons

Annons

 Vetekrans med äpple, kanel och mandel

Vetedeg
75 g rumstempererat smör el. mjölkfritt margarin
½ dl socker
2 ½ dl mjölk (vegetabilisk el. animalisk)
25 g jäst
1 tsk grovmalen kardemumma
några nypor salt
7 dl vetemjöl

Fyllning
2 äpplen
50 g mandelmassa
2 msk muskavadosocker
2 tsk kanel

Vispa samman rumstempererat smör, socker, salt och kardemumma.
Värm mjölken till 37 grader, tillsätt jästen och låt den lösas upp.
Häll mjölken över smörblandningen och rör medan du tillsätter mjölet, lite i taget. Arbeta degen 5 minuter i maskin och låt den sedan vila 45 minuter under bakduk.
Riv äpplena och mandelmassan på grova sidan av järnet, tillsätt socker och kanel och blanda väl.
Ta fram degen och kavla ut den till en platt rektangel, ca 40×50 cm. Bred fyllningen över plattan och rulla sedan ihop den som en rulltårta. Förflytta rullen till en bakpappersklädd plåt. Klipp jack i rullen, nästan hela vägen igenom men lämna en liten bit så kransen håller ihop. Lägg varannan klippt bit åt höger och varannan åt vänster.
Låt jäsa ytterligare 15 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker, mandelspån eller hackade nötter eller kärnor över.
Baka i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

vetekrans_mandeläpplekanel


15 kommentarer

Annons


Laddar