Annons

Annons


Vego Janssons frestelse

janssonsfrestelse

Julmat redan i november känns ju lite skamligt, men jag vet att många redan nu börjar att planera för festligheterna och vilka recept som i år ska svängas ihop. Och faktum är att vare sig vi vill det eller ej närmar sig julen med stormsteg och snart står vi alla där i köket med knäck i håret, osande brunkål och doppar i grytan.

Annons

Janssons är mer än potatisgratäng. Ja, mycket mer faktiskt. Den ansjoviskryddade sillen skänker rätten sin alldeles unika högtidssmak som passar så väl på jul- och påskbord. Det fina med rätten ur ett vegoperspektiv är att den enkelt kan göras utan fisk men ändå behålla sin karaktäristiska smak. Sill i sig smakar faktiskt inte särskilt mycket utan det är just ansjoviskryddorna som sätter smaken. Så istället för att tillsätta kryddad sill svänger vi istället enbart ner kryddorna i gratängen. Enkelt, eller hur?

Vego Janssons frestelse
15 potatisar
2 stora gula lökar
5 dl havregrädde
1-2 msk mild senap
3 lagerblad
2 krm kryddpeppar
1 krm kryddnejlika
1 krm mald ingefära
1 krm vitpeppar
salt
2 msk ströbröd
50 g smör eller mjölkfritt margarin

Skala potatisen och strimla den fint med mandolin. Skala och hacka löken fint.
Sjud grädde, lagerblad, kryddpeppar, kryddnejlika, ingefära och vitpeppar i 10 minuter under lock. Plocka bort lagerbladen och rör ner senapen.
Varva potatis och lök. Salta efter varje lager potatis. Häll gräddblandningen över, strö lite ströbröd över och avsluta med att hyvla smör över gratängen. Grädda i ca 1 timme på 200 grader.

LÄS OCKSÅ


4 kommentarer

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar