Annons

Annons

Vegetarisk kebabpizza

vegetariskpizza

Vanligtvis föredrar jag att laga min mat helt från grunden med råvaror som till exempel grönsaker, frukter, baljväxter eller nötter. Men ibland händer det att jag festar till det med en och annan sojakorv eller som nu med quornkebab för att kunna göra kebabpizza. Och faktum är att de där soja- och quornprodukterna sett till att nyblivna vegetarianer kunnat fortsätta laga sina gamla favoriträtter eller fått vardagsmaten för många att bli smidigare. Mina föräldrar som är blandkostare äter idag vegetariskt minst 5-6 dagar i veckan, delvis tack vare de där genvägarna de kan ta med sojafärs eller quornburgare, men förstås också med diverse quinoabiffar, vegobollar eller soppor och grytor.

Annons

Annons

Hemligheten för att få riktigt bra hembakade pizzor är att baka dem på en riktigt het sten. Så sätt igång ugnen i god tid och låt bakstenen värmas med från början, ugnen ska gärna kunna värmas till minst 300 grader för bästa resultat.

vegokebabpizza

Pizzadeg gör jag helst efter Pain de Martins recept på enklaste pizzadegen

Tomatsås | 4 pizzor
1 gul lök
400 g krossade tomater
1 msk socker
1 tsk torkad basilika
salt & svartpeppar

Hacka lök och fräs med lite olja, salt och peppar tills löken mjuknat. Tillsätt de krossade tomaterna, socker och basilika. Sjud såsen i 20-30 minuter, rör om då och då. Ta från värmen och mixa såsen slät.

Annons

Kebabfyllning | 2 pizzor
200 g vegetariskt kebabkött
4 dl riven ost
2 nävar blandad sallad

Bryn kebabköttet i stekpanna med lite olja, salta och peppra.
Bred tomatsås över den utkavlade pizzadegen, strö ost över och toppa med kebabköttet.
Baka på sten i ugnen på 300 grader tills pizzan fått fin färg.
Strö blandad sallad över pizzan och servera med vitlökssås.

———-

Resterande två pizzor fyllde jag med tomatsås, ost och skivad färsk champinjon. När de tagits ur ugnen toppades de av ruccolasallad.

———-

Vitlökssås
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
7 cm gurka

Riv vitlöksklyftan fint och riv gurkan på rivjärnets grova sida. Blanda med yoghurten och smaka av med salt och svartpeppar.


3 kommentarer

Annons


Laddar