Annons

Annons

Veganska lussekatter

lussekatter
vinter
lussebullar

Så kom då snön hela vägen ner till oss i landets alla södraste vrå. Och med ens börjar man inse att också julen står runt knuten. När snöflingorna singlade ner från himlen igår stod jag i köket och knådade en saffransdeg så att jag kunde kura ihop mig med största koppen kaffe och härligt luftiga och saftiga veganska lussekatter framför en sprakande brasa när dagen grydde i morse.

Annons

Att baka helt växtbaserat tror många är lite knepigt men ofta går det faktiskt riktigt lätt. Växtmjölk fungerar lika bra som animalisk och inga ägg behövs här för att pensla. Smöret är utbytt mot rapsolja och jag tror faktiskt att det gör bullarna lite saftigare och godare längre. Vill man slippa raffinerat socker kan man använda till exempel kokossocker eller honung.

Annons

___

Veganska lussekatter | 12 st

2,5 dl havremjölk
1 dl rapsolja
3/4 dl socker
1 pkt saffran
50 g jäst
7 dl vetemjöl
1 krm salt
russin

Värm havremjölk och rapsolja i en kastrull till 37 grader. Mortla saffran och socker, blanda med vätskan och rör om. Smula jästen i en bunke, tillsätt vätskan och rör ut jästen. Tillsätt vetemjöl och salt, rör degen någon minut i maskin eller för hand. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
Dela degen i förslagsvis 12 bitar. Rulla ut längder på omjölat bakbord och snurra sedan in ändarna mot mitten. Lägg på plåt, peta i russin och låt jäsa ytterligare 15 minuter. Grädda i ugn på 250 grader i ca 8 minuter.


7 kommentarer

Annons


Laddar