Annons

Annons

Tepache

tepache

För ett tag sedan provade jag Jenny Neikells (aka Surtanten) recept på tepache från fantastiska boken Fermentera. Tepache är då, föga förvånande, en fermenterad dryck, närmare bestämt mexikanskt ananasöl! Drycken får en tydlig ananassmak och är en bra törstsläckare så nog passar den utmärkt nu i sommar. Men jag ska nog testa att göra en sats i vinter igen och krydda upp med ännu mera värmande kryddor, typ som ananasglögg liksom.

Annons

___

Tepache
3/4 ekologisk ananas
2 liter vatten
125 g farin- eller rårörsocker
2 kryddnejlikor
en liten kanelstång

Tvätta ananasen och skär den i bitar, ca 1×1 cm, behåll skalet på.
Lägg samtliga ingredienser i en stor glasburk, rör om och täck sedan locket med t.ex. en bit tyg och gummiband. Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn, drycken är färdigjäst när det börjat bildas bubblor på ytan och det hörs ett frasande ljud när man rör om i burken.
Sila genom silduk och häll på flaskor. Vill du ha en kolsyrad dryck låter du flaskorna stå i rumstemperatur ca ett dygn med kork på. Förvara sedan i kylskåp.

Tepachen kan drickas precis som den är eller blandad med t.ex. kolsyrat vatten eller alkoholsvag lager.


Kommentera

Annons


Laddar