Annons

Annons


Surdegslevain

surdegsbrod

Vågade ni er på att knåpa ihop en egen surgrundskultur från scratch? Eller har ni kanske redan en gammal trotjänare i kylskåpet? Då har jag ett recept på ett riktigt pangbröd till er! Det här brödet är en variant på min surdegs-husgud Pain de Martin’s ljuvliga Stockholmslevain och ser ut som det vore köpt på finaste bageriet. Det blir ett milt bröd utan särskild syra med mycket smak och stora härliga bubblor. Prova vettja, det är en häftig känsla att kunna baka ett bröd helt från grunden där man dessutom tillverkat ”jästen” själv och det är faktiskt enklare än en kan tro att bli en mästerbagare i köket!

Annons

___

Surdegslevain | 1 bröd

Kväll dag 1
1 dl rågsurdeg (matad ca 12 timmar innan)
2 dl vetemjöl special
1,2 dl ljummet vatten

Morgon dag 2
degen från kvällen innan
2 dl ljummet vatten
7-8 dl vetemjöl special
3/4 msk salt

Kväll dag 1: Rör ihop ingredienserna i en bunke, täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten, ca 10-12 timmar.
Morgon: tillsätt vatten och mjöl till degen och kör med elvisp i ett par minuter, tillsätt saltet och kör ytterligare ett par minuter.
Smörj en plastlåda med rapsolja och lägg i degen att jäsa fem timmar. Vik degen fyra gånger mot slutet av jäsningen. Vik genom att ta tag i högra sidan och vik över till vänster, uppifrån och ner.
Värm ugnen, med baksten i, till 250 grader. Dra ut degen, utan att trycka ut luften, till en 30×30 cm kvadrat och vik den dubbel så en 30×15 limpa formas. Stjälp in i ugnen. Sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter och grädda sedan ytterligare ca 20 minuter innan brödet tas ut och får svalna på bakgaller.

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar