Annons

Annons

Saffranssnurror med mandel, äpple & kardemumma

saffranssnurror_vegan
saffransbullar

Så har vi passerat första advent och julen har väl officiellt gjort sitt intåg. Trots det har jag redan hunnit göra en sats lussekatter och en sats av dessa fantastiskt saftiga och läckra fyllda saffranssnurror. De bästa jag bakat. Och såklart helt växtbaserade.

Annons

Här är receptet på förra årets veganska lussekatter och då gjorde jag också saffransbiscotti med mandel.

De senaste åren har jag i det närmsta knappt varken julbakat eller piffat hemma och även i år kände jag att jag inte var så värst sugen på jul. Men så fick jag idén att julbomba mig istället och tvångsframkalla the christmas spirit. Vi får väl se hur det går bland tomtar och grankvistar men jag känner redan av en ökad längtan efter mer och mer julmys.

Annons

saffransbullar_vegan

Saffranssnurror med mandel, äpple & kardemumma | ca 25 stycken
2 ½ dl havremjölk
1 dl varmpressad rapsolja
1 dl strösocker eller kokossocker
1 pkt saffran
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
35 g färsk jäst
1 krm salt
8 dl vetemjöl

Fyllning
1 ½ dl mandel
2 äpplen, urkärnade
1 dl kokosolja
1 dl strösocker eller kokossocker
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
½-1 dl russin

Värm havremjölk och olja till 37 grader i en rymlig kastrull.
Mortla kardemummakärnor, saffran och lite av sockret. Smula ner jästen i degspadet och tillsätt även kryddorna och sockret, rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt mjölet och saltet och rör ihop till en deg. Låt jäsa en timme på varm plats.
Mixa samman samtliga ingredienser till fyllningen utom russinen i en matberedare. Rör därefter ner russinen i krämen.
Dela den färdigjästa degen på två bitar, kavla ut en tunn rektangel och bred på hälften av fyllningen. Vik degen dubbel och skär sedan längder (2-3 cm breda) tvinna dem och snurra ihop till bullar. Lägg på plåt och låt jäsa ytterligare 15 minuter. Upprepa med andra hälften av degen.
Baka i ugnen på 225 grader i ca 12 minuter. Låt svalna på bakgaller.


Kommentera

Annons


Laddar