Annons

Annons

Raw nyponbollar med sumak

nypon
rawnyponbollar

I lördags hoppade jag på tåget mot Stockholm för att hålla i en scenmatlagning ihop med Elenore på Vegomässan. Med mig på färden hade jag en bytta rawbollar, dagar på vift har ju ibland också en tendens att sätta blodsockret på en berg och dalbana.

Annons

I denna varianten passade jag på att peta i färska nypon som det är säsong för just nu. Jag är egentligen emot att lägga tid på att kärna ur nypon, men i just detta receptet används så pass lite att det är gjort på bara några minuter. Välj stora nypon, helst vresrosnypon, de är köttigare och är därmed smidigare och snabbare att använda sig av.

___

Annons

Raw nyponbollar med sumak

2 1/2 dl urkärnade vresrosnypon
vatten för blötläggning
1 morot
10 mjuka dadlar
2 dl havregryn
1 dl solroskärnor
1/2 dl riven kokos
1/2 dl kakaonibs
1/2 dl kallpressad kokosolja
2 msk chiafrö
1 msk sumakpulver (kan uteslutas eller ersättas av t.ex. lingonpulver)
+ 1 tsk vaniljpulver/kanel/mald ingefära eller 1/2 tsk kardemumma

Kärna ur nyponen genom att skära av dem på mitten och sedan gröpa ur fröna med en spetsig tesked. Blötlägg gärna nyponköttet några timmar så de blir mjuka. Häll av vattnet men spara ca 1/2 dl att använda till ”bollfärsen”.
Lägg samtliga ingredienser i en blender och mixa samman, ställ i kylskåp en timme och rulla sedan bollar. Rulla dem i t.ex. riven kokos, kakao, hackade nötter eller valfritt annat. Förvara i kylskåp.


Kommentera

Annons


Laddar