Annons

Annons

Quinoa- & morotsbiffar

morotsbiff_gronaskafferiet

Veggobiffar är bra att ha på sin repertoar eller i sin frysbox för den delen. Jag gör helst mina på quinoa för det tycker jag ger bra konsistens och blandar sedan i rotsaker eller grönsaker jag har hemma, den här gången fick en morot bidra till färsen.

Annons

Den rosa röran är en hummusliknande historia som är gjord av mina nyskördade borlottibönor och färgad med rödbeta – trädgårdslandet levererar! Vill ni prova er på den kan ni följa mitt hummusrecept men ersätta ärtorna med bönor och peppra på med lite malda korianderfrö.

Min vän J kom på besök och hjälpte mig äta av kalaset. Biffarna och röran åt vi ihop med rödbetor, morötter och ett klyftat vitkålshuvud som vi drog upp ute i landet. Från jord till bord på 20 minuter – det här, gott folk, är min sorts snabbmat! Att sedan få äta den, fortfarande med lite jord under naglarna och med vindbitna höstkinder, är inget mindre än sann matmagi. Ni borde prova det någon gång, gärna redan idag.

Annons

limhamnskalkbrott_ivar

Att dessutom få duka upp på något så ursprungligt som sten, i detta fall kalksten från Kinnekulle, huggen och formgiven av Stenhuggardottern ger förstås ytterligare en dimension av jorden, naturen och ursprung. Kalksten var förresten anledningen till att en gren av min släkt kom till Skåne och Tygelsjö, just för att arbeta i Limhamns kalkbrott. Bakom sig lämnade de Öland och alunbruket i Södra Möckleby. Längst till vänster på bilden, med pipa i mun, står min mormors far Ivar.

Om tro kan flytta berg så kan sannerligen stenen i sig också förflytta människor.

morotquinoabiff_gronaskafferiet

Quinoa & morotsbiffar | 4 portioner
1 ½ dl röd quinoa
3 dl buljong
några blad salvia eller lagerblad
2 ägg
1 dl ströbröd
1 stor morot, finriven
½ gul lök, riven eller finhackad
salt och svartpeppar

Koka quinoa i buljong med salvia eller lagerblad i ca 20 minuter eller tills den är färdigkokt, koka eventuellt utan lock de sista minuterna så allt vatten absorberats eller avdunstat. Plocka bort bladen.
Blanda i övriga ingredienser, smaka av med salt och svartpeppar. Forma biffar och stek i olja.


3 kommentarer

Annons


Laddar