Annons

Annons


Pizzasallad 2.0

Under årets vintermånader gillar jag att ersätta sommarens blad-och primörsallader med varianter av kålsallader istället. Den här är helt klart besläktad med en helt vanlig, klassisk pizzasallad men med lite extra finess i form av hemgroddade mungbönsgroddar och granatäpplekärnor. Jag valde också att använda mig av två sorters kål, rödkålen bidrar med vacker färg så att salladen blir färgglatt rosa.

Annons

Pizzasalladen har kanske blivit lite hånad stundtals men grundprincipen i salladen tycker jag är passande till pizza och mycket annan mat. I pizza hittar vi mycket sälta och umami och att då med en syrlig, pigg och krispig vitkålssallad bredda paletten för grundsmakerna gifter sig väl. Här får även syran i citronvinägretten en god kontrast med sötman från granatäpplet. Och just kontraster mellan våra grundsmaker är hemligheten till hur man skapar måltider som känns fullständiga, något som kan vara särskilt viktigt att tänka på när man lagar helt växtbaserad mat.

___

Pizzasallad 2.0
200 g kål, gärna 50/50 röd- och vitkål
1 näve mungbönsgroddar
½ dl granatäpplekärnor
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
½ tsk oregano eller andra örtkryddor
salt & svartpeppar

Strimla kålen med hjälp av mandolin, kniv eller osthyvel. Blanda med övriga ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar.

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar