Annons

Annons

Nyponlatte med kanel och vanilj

nyponlatte2

Under TV-inspelningen av Vegorätt gick jag och förälskade mig i Elenores mammas mjölkskummare och fastän jag tycker att vi har alldeles för mycket prylar i våra liv var detta något jag absolut ville ha i mitt liv. Havremjölk går utmärkt att skumma och gör höstens heta drycker väldigt mycket lyxigare och sätter verkligen guldkant på allehanda fikastunder.

Annons

När det kommer till nypon och att göra eget nyponpulver måste jag verkligen säga att det är ett riktigt skitjobb att kärna ur de små frukterna på dess kliiga små, hemska kärnor. Jag köper alltid nyponpulver färdigt. Men däremot finns det andra sätt att ta vara på de vilda nyponen i ens omgivning. Dessa kan torkas hela och sedan kokas i vatten, mixas och silas genom stålsil till nyponsoppa. Torkningen tar lång tid men man kan varva mellan att torka dem på eftervärme i ugnen och att ha dem i rumstemperatur.

torkadenypon
nypon
nyponlatte

Nyponlatte med kanel och vanilj
2 dl vatten
2 dl havremjölk
2 msk nyponpulver
2 tsk honung eller lönnsirap
2 krm kanel
1 krm vanilj

Blanda vattnet, hälften av havremjölken, nyponpulver, honung, kanel och vanilj i en kastrull och sjud någon minut. Skumma resterande havremjölk och häll sedan i kastrullen och rör om. Häll i glas och dofta kanel på toppen.


5 kommentarer

Annons


Laddar