Den tredje rätten vi lagade på min raw food workshop härom månaden är en rätt som faktiskt bara är semiraw och som jag ”rawifierat” från ett annat mer traditionellt recept på mercimek köftesi. Jag är ju själv en person som äter långt ifrån en fullkomligt raw kost, men däremot förespråkar jag definitivt att öka mängden råkost i gemene mans liv. Idag äter vi nämligen mycket processad och stekt mat som försurar kroppen. Råa grönsaker däremot är ofta basiska, vilket förstås är bra att äta för en försurad kropp som kanske visar sig i form av sura uppstötningar, halsbränna eller magkatarr. Detta receptet tycker jag är en bra mellanväg där järparna blir proteinrika och mättande av kokt quinoa och linser som sedan blandas med en råmixad paprika- och tomatsås, hackad salladslök och örter för att sedan serveras i salladsblad med bland annat granatäppelkärnor.
Järparna blir väldigt smakrika och passar helt perfekt på bland annat bufféer, kanske utmärkt just nu till julbordet.
Mina andra recept från raw food workshopen är denna rawsome grönsakssoppan och dessa vietnamesiska sommarrullar med mexikansk fyllning
___
Mercimek köftesi
Koka (allt vatten måste koka bort och blandningen bli riktigt torr):
4 dl röda linser
2 dl vit quinoa
8 dl vatten
Mixa:
2 röda paprikor
1/4 lök
½ dl soltorkade tomater
½ dl olivolja
1 vitlöksklyfta
2 tsk spiskummin
salt & svartpeppar
Hacka:
1 kruka persilja
3 salladslökar
Rör samman allt ovan när linser och quinoa svalnat.
Forma järpar, är färsen för lös tillsätts kokosmjöl till lagom konsistens (ca ½ dl).
Till serverng:
3 hjärtsalladshuvuden
citronklyftor
granatäpplekärnor
½ kruka koriander