Annons

Annons

Kastrullbröd

Det här är ett riktigt lättbakat bröd som blir sådär snyggt och rustikt som på bagerierna. Hemligheten är kastrullen den gräddas i och en hel del jästimmar. När bröd får jäsa såhär länge -närmare 20 timmar- får det mycket arom och en härlig skorpa.

Annons

Degen är ganska lös och skulle flyta ut och bli ett platt bröd om det bakades direkt på plåt – det är här kastrullen kommer in i bilden. Den har nämligen en viktig funktion som form och håller ihop brödet så att det kan växa bra på höjden. Dessutom verkar kastrullen ha en förmåga att rädda även den mest hopplöst fula deg. Jag har ibland tappat ner en lös deg i kastrullen som dessförinnan glidit ut över bakbordet så jag fått skrapa ihop den, men likväl en timme senare plockat ut ett alldeles perfekt vackert bröd ur ugnen.

Annons

En lergryta eller kastruller av gjutjärn eller emalj är att föredra. Jag använder mina gamla kockumskastruller i emalj som är bra till faktiskt precis allt.

Långjäst kastrullbröd

6 dl vetemjöl
2 dl durummjöl
3 ½ dl vatten
5 g jäst
½ msk mortlad havssalt

Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt mjölet och arbeta degen minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare ett par minuter. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i ca 18 timmar i rumstemperatur.
Mjöla ett bakbord rikligt, gärna med ett grovt mjöl eller vetekli. Häll ut degen som nu ska vara lös i konsistensen på bakbordet. Vik degen ett par gånger och forma ett någorlunda jämnt bröd. Jäs degen ytterligare 1 timme.
Värm ugnen till 220 grader och låt en kastrull värmas med.
Stjälp upp degen i kastrullen och baka sedan i ugnen drygt en timme. Låt svalna något och stjälp sedan upp brödet ur kastrullen och låt det svalna på galler.

———————

Vid andra jästillfället får degen gärna jäsas i en liten rund jäskorg om du har en sådan, annars kan man vira in degen i en ren och ordentligt mjölad bakduk så degen hålls ihop. Brödet kan också jäsa direkt på bakbordet, det kommer då flyta ut men blir i slutänden ändå ett fint bröd.


6 kommentarer

Annons


Laddar