Annons

Annons

Istanbul – bland kryddor, konfekt & basarer

istanbul_kryddbasaren_gronaskafferiet

istanbul_egyptiskabasaren_gronaskafferiet

istanbul_nyastan_gronaskafferiet

istanbul__gronaskafferiet

istanbul_blåmosken_gronaskafferiet

Förra veckan drog jag och min syster till Istanbul för att nöta skor, hänge oss åt kryddor, gå vilse på basarerna och insupa en sista gnutta sommarvärme. Innan solens uppgång vaknade jag om morgnarna till böneutropen från de närliggande moskéerna och om kvällarna köpte jag de mest fantastiska persimonfrukter av en torghandlare i vårt kvarter.

Annons

Med mig i bagaget hem har jag förutom teblandningar och festliga textilier också mängder av rätter jag ska försöka sno ihop i köket och en hel hop recept att prova. I Istanbul är alltid maten nära till hands – på gatorna fanns foodtrucks med allt från kokt eller grillad majs, rostade kastanjer, vattenmelon på pinnar, granatäppeljuice som pressades på beställning, bröd och bakverk som äppelpajer och nötfyllda bullar. I basarerna staplades te och kryddblandningar, söt turkisk konfekt i alla dess smaker och baklawas i långa rader. Och på stadens broar samlades såväl kostymkillar som äldre herrar under middagstimmarna för att prova fiskelyckan.

Nu är jag redo för såväl vintervindar som snöslask och några månaders allmänt burritoliv (d.v.s. konstant insvept i filtar). Dessutom har jag så mycket orientinspirerad matlagning som jag vill dela med mig av framöver och hoppas att Istanbuls kryddiga vindar ska nå er alla.


16 kommentarer

Annons


Laddar