Det är kanske inte direkt högsäsong för sallader såhär i februari när vi lider brist på primörer, men det finns faktiskt ett och annat knep att ta till för att inte helt streta emot säsongerna. Denna snabba sallad baseras på morötter och smaksätts sedan av citrus och rostade sesamfrö. Ett smakrikt tillbehör till all möjlig mat såsom linsbiffar, paj eller kanske allra helst en kryddig indisk curry.
___
Hyvlad morotssallad med apelsin och rostad sesam
4 morötter, gärna i olika färger
1 apelsin, zest
½ citron, saft
1-2 msk olivolja
3 msk oskalad sesamfrö
salt
ev. en näve ruccola
Skala morötterna och släng skalet. Fortsätt sedan skala långa morotsband med potatisskalaren och lägg dessa i en skål. Pressa citronsaft över, riv i apelsinzest, ringla på olivolja och smaka av med salt.
Rosta sesamfrö i torr stekpanna och toppa sedan salladen med dessa. Vänd eventuellt också ner en näve ruccolasallad.