Annons

Annons

Grön skördepanna

gronskordepanna
gronsaker

Nu om dagarna blir det sällan storhandlingar. Jag ser mig istället om efter vad jag har i köksträdgården och utgår från det när det är dags att komponera ihop mat för morgon, middag, kväll och allt däremellan. För mig finns det en tillfredsställelse i att få äta av det som jag själv varit delaktig i att odla, att äta av det som jorden ger och att för några veckor eller månader om året kunna sörja för mig själv. Att på sett och vis vara fri. För det allra viktigaste jag tror att jag får ut av att odla är att se det enorma värdet i varendaste råvara och produkt. Som den sommaren när jag odlade linser och det tog en eftermiddag att sprita ihop till en endaste ynka deciliter. Sedan dess har jag aldrig kunnat se på linser med samma ögon som innan, nu kan jag inte förstå att fina ekologiska linser säljs så billigt, en sann skatt till utförsäljning. Och att ha den respekten för råvarorna gör att jag lärt mig att inta ta dem för givet, det svider varje gång jag måste slänga något som blivit dåligt och upplever att mitt matsvinn minskar för varje år som går.

Annons

Annons

Den här gröna skördepannan svängde jag ihop till en lunch och principen är enkel – man tar vad man har. Grönsakerna plockade jag ihop i trädgårdslandet minuter innan jag tillagade dem, sånär som på den halva avokadon som låg och skruttade i kylen.
___

Grön skördepanna
1 näve gröna bönor
4 baljor bondbönor, spritade
3 blad grönkål, repad
1 liten gul lök, finhackad
½ zucchini, slantad
1 litet knippe timjan
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 dl havregrädde
½ avokado
salt & svartpeppar

citron att pressa över samt groddar att toppa med

Stek lök, vitlök, grönkål, bond- och gröna bönor i lite olja med salt och svartpeppar. Tillsätt timjan.
När bönorna är mjuka tillsättes havregrädden. Stek ytterligare några minuter tills grädden kokat ihop till en krämig sås. Häll upp i tallrik, klicka avokadobitar på och strö groddar över, avsluta med att pressa citronsaft över och dra några extra drag med svartpepparkvarnen.


1 kommentar

Annons


Laddar