Annons

Annons


Gör din egen surdegskultur

surdeg
rye

I årtusenden har människor bakat bröd just såhär – med surdeg som är en naturlig jäsform och som skapas av enbart två ingredienser, vatten och mjöl. Sedan dess har bröd varit en bas i många matkulturer världen över och begrepp som bryta bröd har fått symbolisera fred. Namnet bröd kommer från fornnordiskans bröþ och härstammar från den indoeuropeiska ordroten bhru, just med betydelsen sjuda eller jäsa. Men hur gör man då för att skapa denna jäskraft? Det är faktiskt enklare än en kan tro, följ min steg för steg-beskrivning nedan och joina denna historiska mattradition.

Annons

Gör din egna surdegskultur

Dag 1
Tvätta en glasburk noggrant med varmt vatten. Använder du diskmedel så se till att precis ALLT medel försvinner, då detta är bakteriedödande kan det ta död på den goda bakteriekultur som är själva jäsningen. Blanda 1 dl ljummet vatten med 0,5 dl ekologiskt rågmjöl i glasburken medan den fortfarande är varm. Lägg på locket utan att skruva fast det och låt degen stå i rumstemperatur i 3 dagar. Rör i eller skaka burken 1-2 gånger per dag så att det rörs runt.

Dag 4
Blanda i 1 dl ljummet vatten och 1,5 dl ekologiskt rågmjöl och låt sedan degen stå ytterligare en-två dagar eller tills den börjat bubbla.

Dag 5-6
Nu är surdegsgrunden i princip färdig. Kvar är bara första matningen:
Häll ut allt utom 0,5 dl. Blanda i 0,8 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl.

___

Efter 12-24 timmar är surdegsgrunden färdig att använda. Förvara i kylskåpet eller i rumstemperatur (kan stå framme ett par dagar) tills du ska använda den. Mata surdegen ungefär en gång i veckan, alltid dagen innan du ska baka med den och efter att du bakat med den. Skulle surdegen bli stående i kylskåpet en längre tid utan matning kan den komma lite ur form och därför jäsa sämre, mata ett par gånger med några dagars mellanrum så piggnar den fort till.

Upplever man att surdegen kommer igång lite långsamt och är inte så fasligt bubblig kan man mata den ytterligare någon gång med 1-2 dagars mellanrum.

Jag föredrar att baka med rågsurdegskultur, av erfarenhet tycker jag att detta är lättast och ger allra bäst jäskraft.

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar