Annons

Annons


Ginger ale + DIY kolsyrakultur

gingerale

När jag började bli riktigt intresserad av mat var det för att det liksom gick upp för mig att allt som fanns i affären också gick att faktiskt göra själv. Alltifrån ketchup och senap till yoghurt, vinäger eller varför inte ginger ale. Det låter kanske riktigt dumt att jag inte fattade det innan, men det var liksom inget som slog mig som 18-åring att ketchup faktiskt kan kokas ihop hemma och dessutom då bli mycket godare. Då kommer jag ändå från ett hem där kakorna är hembakade och de dagliga målen alltid, med ytterst få undantag, var hemlagade. Men jag tror att vissa varor är sådana som vi bara köper rakt av, utan att tänka något mer på. Så är det nog särskilt med kolsyrade läskdrycker, som i detta fall ginger ale.

Annons

Att göra drycken själv är inte särskilt svårt men det tar lite tid då den kolsyras av en ginger bug som påminner lite om surdeg men är typ som en kolsyrakultur istället.

___

Ginger ale
ca 5×3 cm ingefära, riven
1 1/2 dl strösocker
2-3 msk muscavado- eller mörk sirap
1 1/2 dl citronsaft
2 liter vatten
1/2 tsk salt
2 dl kolsyrakultur (recept nedan)

Blanda ingefära, socker, sirap och ca 5 dl vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud ca fem minuter. Ta från värmen och tillsätt resterande mängd vatten, låt vätskan bli rumstempererad. Häll över till en glasburk med lufttätt lock, tillsätt citronsaft, salt och kolsyrakultur, rör om och stäng locket. Låt stå i rumstemperatur tills drycken kolsyrats, i 2-5 dagar beroende på hur varmt du har och hur pigg din kolsyrakultur är. Förvara sedan i kylskåp, sila av före servering.

Hållbar flera veckor. Jag lät min ginger ale stå i kylskåp en vecka och eftermogna innan jag drack av den.

Kolsyrakultur
ingefära
strösocker
vatten

Skala bort merparten av skalet på ingefäran, riv så du har ca 2-3 msk riven ingefära. Lägg i en burk med lika mängd socker (2-3 msk). Tillsätt 5 dl vatten och rör om med en icke-metallisk sked.
Tillsätt 1 msk socker + 1 msk riven ingefära och rör om i blandningen varje dag i ca 5 dagars tid. Sedan bör blandningen ha jäst och bildat bubblor och nu är kulturen färdig att använda till kolsyrning av drycker.

Om du vill hålla kulturen vid liv kan du tillsätta den mängd vatten man avlägsnat från burken och fortsätta mata den med 1 msk socker + 1 msk ingefära var 3-4 dag.

LÄS OCKSÅ


1 kommentar

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar