Annons

Annons

Farmor Gretas pepparkakor

pepparkaka pepparkakor jul julbakning

Då var vi här, första dagen på årets sista månad. December är på något vis alltid efterlängtat med sina levande ljus, öppna brasor, festlighet och gemenskap, stearindoft och kryddor. Men så värst mycket julkänsla har ännu inte infunnit sig hos mig, första frosten uppenbarade sig så sent som härom dagen och än blommar ringblommor och indiankrasse i trädgårdslandet. Vill man skruva upp julstämningen några snäpp föreslår jag att man svänger ihop farmors pepparkaksdeg, drar fram varendaste pepparkaksform ur skåpen och korkar upp julmusten. Julmusik klarar vi oss bäst utan ytterligare ett par veckor tycker jag… eller för alltid.

Annons

Annons

———-

Det här receptet är så stort att det nog var tänkt skulle räcka till hela tjocka släkten, tillika beräknat att julen varar ända fram till påska. Så känner du inte för att starta upp bageriverksamhet, baka julkakor åt hela socken eller knapra pepparkaksdeg tills din mage förvandlats till en uppblåst ballong kan du nog med fördel halvera receptet.

Farmor Gretas pepparkakor 

425 g brun farin
1,5 dl vatten
1 dl sirap
1 msk ingefära
1 msk riven pomeransskal
1 msk kanel
1 msk nejlika
1 spetsglas konjak
265 g smör (använd mjölkfritt margarin för vegan)
1 msk bikarbonat
9 hg vetemjöl

Socker, vatten och sirap kokas upp varefter kryddorna och konjaken tillsättes. Detta slås över smöret och röres tills det kallnat.
Mjölet och bikarbonaten tillsättes och arbetas tills det blir en klumpfri deg.
Degen får vila svalt till följande dag då den bakas ut.
Kakorna bakas på 225 grader i mitten av ugnen i ca 5 minuter.

julbakning med pepparkakor pepparkaksgris pepparkakshjärta


1 kommentar

Annons


Laddar