Annons

Annons


Bhaji

bhaji

Min resa i England visade sig bli en riktig inspirationstripp i matväg. Det engelska köket har ju förvisso ett ganska dåligt rykte med, i likhet med traditionell svensk mat, mycket bruna nyanser, knapphändig kryddning och lite smak. Men vi är samtidigt ett land som varit väldigt öppna med att ta till oss nya matkulturer, alltifrån fredagstacon till vår omåttliga pizzakärlek och kebabfrossa. Storbritannien har på grund av sina kolonier under århundraden tagit till sig av andra matkulturer och allra starkast kanske från det indiska köket som idag nästan upplevs som en del av deras inhemska mat.

Annons

Bhaji är lättlagade, enkla och snabba biffar som görs med lök, mjöl och kryddor. Jag valde att göra en glutenfri variant med linsmjöl som också gör dem proteinrika och mättande. Kikärtsmjöl eller vanligt vetemjöl ska också fungera, själv har jag inte provat och vet därför heller inte riktigt hur proportionerna förhåller sig, men prova vettja! Huvudsaken är att du enkelt kan forma biffar som håller ihop. Bhajisarna kan ätas som del av en måltid, perfekt som buffémat eller bara att äta precis som de är, kanske ihop med någon god dippsås.

lok
bhajionion

I våras satte jag en massa lök och jag tror mig vara självhushållande på dessa över vintern och våren. Efter skörd lät jag dem ligga på galler för att torka och nu förvarar jag dem svalt. Särskilt kul är det såklart att använda dem i en sådan här rätt där de verkligen får spela huvudrollen och jag drömmer mig tillbaka till den där stekheta vårdagen när vi satt i trädgårdslandet och grävde ner sättlökar.

Bhaji
4 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 grön chili
1½ – 2 dl linsmjöl
1 tsk salt
½ tsk malda korianderfrö
½ tsk gurkmeja
½ dl vatten

Skala löken och strimla den. Lägg i en skål, salta och knåda löken så texturen mjuknar. Låt stå några minuter, skala och hacka vitlöken samt finhacka chilin under tiden. Blanda samtliga ingredienser i skålen, tillsätt vattnet lite åt gången tills allt mjöl bilder samman utan att för den delen bli kletig.
Forma 8 biffar och stek i rikligt med olja tills de fått en gyllene färg runt om.

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar