Annons

Annons


Årets julklapp – virtual eller natural reality

trashoftheday

Det är väl ingen som missat att årets julklapp korats och det är de väldans high-techiga virtual reality glasögonen som hamnat högst på svenskens önskelista. Som svar på detta gjorde Naturskyddsföreningen en video med ”natural reality” som blev en riktig snackis där de uppmanade att istället gå man ur huse och se naturen, uppleva, känna, dofta och andas.

Annons

De senaste åren har jag och min familj slopat julklapparna. Istället för att stressa ut oss själva genom att springa i affärer och leta prylar till varandra som vi egentligen inte behöver och vara en belastning på miljön som världens verkligen inte behöver samlas vi, julbakar och knåpar ihop ett grönt julbord och går många, långa promenader i skog och mark. För faktum är, jag är så privilegierad att jag har allt, och mycket mer, än vad en människa kan behöva och pengar nog att köpa än så mycket mer. Ändå tillhör jag inte någon överklass, jag växte inte upp på Östermalm, har inget flådigt efternamn eller turen att vunnit på lotteriet. Eller möjligen livets lotteri när jag drog lotten att födas i en helt vanlig svensk familj i ett Sverige som konsumerar och gasar på som om det inte fanns en morgondag. När Världsnaturfonden nyligen kom ut med siffran att om alla levde som i Sverige skulle vi behöva 4,2 jordklot för att allt skulle gå runt.

Det får minsann räcka med ett klot. För mer än så har vi inte. En kan inte göra allt, men vi kan alla göra ganska mycket. Därför slopar jag gladeligen julklapparna även i år och tar istället med mig en sopsäck, hoppar i stövlarna och drar till skogs. Sopsäck? Ja, lika bra att plocka skräp en hittar på färden så kan jag rent av ge något tillbaka till jorden i år istället för att fortsätta ta. Och om sanningen ska fram har jag inte varje dag plockat #ettskräpomdagen och varit så ordentlig som här ovan på bilden där jag passade på att plocka skräp vid den vackra glaciären Sólheimajökull på Island. Den som så många andra glaciärer smälter iväg medan vi ångar på… Inte konstigt att årets julklapp är en verklighetsflykt i glasögonformat. Det är lättare att leva med skygglapparna på.

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar