Annons

Annons


Äppelmust

apple
appeltrad

Igår hade jag en så himla härlig stund i trädgården. Jag bestämde mig för att ta tillvara också alla de små skruttiga äpplena som jag lämnat kvar på trädet efter att jag plockat in de fina för vinterförvaring. De fina, felfria äpplena har jag liggande i mitt kallskafferi och kommer att användas till äppelkakor, chutney, kompotter och annat dekadent hela vintern och våren. De jättesmå kändes dock lite onödiga att lagra och har äpplena små skavanker eller fallskador är de inte lämpade att lagra utan kommer bli dåliga fort. Men så slog det mig att jag skulle ta vara på dem på ett annat vis – musta!

Annons

Har du kanske också en juicecentrifug i köksskåpen? Låt den dammas av nu och ta vara på äppelskörden. Jag är ingen storkonsument när det kommer till fruktjuice utan dricker något glas då och då. Så därför tänkte jag att det ju var ett bra mål att kunna juica tillräckligt mycket äppeljuice så jag inte behöver köpa någon åtminstone året ut eller kanske än längre. Ibland tar vår mat nämligen sådana helt ologiska omvägar. Medan flera ton frukt ruttnar runt om i våra trädgårdar går vi till affären och köper importerad frukt eller juicedrycker. Mitt mål är alltid att försöka se det ätbara i min omgivning och hitta sätt att ta tillvara dessa. Inte nödvändigtvis vara självförsörjande men nyttja min omgivning och tillgångar maximalt. Juicen frös jag in halvlitersvis och är på så vis smidig att ta fram senare i vinter när jag behöver lite söt fruktpepp eller så värmer jag upp den och kryddar med julkryddor som en slags äppelglögg.

applemust

När jag höll på att plocka äpplen fick jag snabbt en liten hjälpreda. Från början sprang min katt Finn fram till äpplena som ramlade ner från trädet och liksom pekade med nosen ”här är det!” men sen for har upp i trädet och började boxa ner äpple efter äpple med sin lilla tass och jag kunde enkelt och smidigt plocka frukten från marken. Något tryffelsvin har jag då inte men vad kan väl vara bättre att ha än en äppelkatt här i det skånska äppelriket?

Bilderna är tagna med mobilen, ni vet väl att ni kan hänga med mig på Instagram också och följa mitt lilla liv på gården och ute på äventyr.

LÄS OCKSÅ


1 kommentar

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar