I fredags höll jag i en rawfood workshop där vi lagade fyra bufférätter. De recepten tänkte jag dela med mig av här under de kommande veckorna. Jag är själv inte en hardcore rawfoodare men tror att det är viktigt och sunt att regelbundet ha råa komponenter i sin vardagsmat. Först ut bland recepten är en grönsakssoppa som mixas samman, egentligen är den ganska besläktad med smoothies men innehåller ”savory” ingredienser snarare än de sötare som man använder i smoothies. Jag äter mer rawfood under sommarhalvåret när jag har en större längtan efter frisk, fräsch och krispig mat.
Framåt hösten och vintern blir längtan efter varm och mustig mat desto större, men där finns det faktiskt lite knep att ta till. I denna soppan tillsätter jag lite het chili som gör att jag ändå blir varm i magen och temperaturen tycks stiga i en höstfrusen kropp. Vill man ha middag klar på några minuter är det här en riktig hjälte i stressiga tider, bara till att mixa ihop och servera med goda toppings.
___
Rawsome grönsakssoppa | ca 4 portioner
1 gurka
2 gröna paprikor
2 stjälkar selleri
1 avokado
1 liten schalottenlök
1 kruka persilja
2 vitlöksklyftor
½ chili
½ liter vatten
1 msk vegansk misopasta
1 msk äppelcidervinäger
salt och svartpeppar
Dela grönsakerna i bitar så de ryms i blendern. Lägg i samtliga ingredienser och mixa samman.
Toppings:
(ev. rostade) solros- & sesamfrön
dillfrön/lökblommor
ringblomsblad
nymald svartpeppar
olivolja
spirulina