Annons

Annons

2-i-1 recept: vetegrässhot + frökex med fruktköttet

frokex_shot

I ett riktigt grönt kök tycker jag inte att det finns plats för matsvinn. Och tycker man att mat är dyrt kan vi ju konstatera att det aldrig blir dyrare än när man aldrig ens äter det, med andra ord kastar pengarna i soppåsen. Men sen finns det ju också vis där man kan få dubbel användning för sina råvaror, det visar dagens recept ett bra exempel på.

Annons

När man juicar delar man på råvarans saft och på dess fibrer, det gör att man förutom att kunna njuta av en härlig hemmapressad grönsaksjuice eller shot också får fruktkött att använda. Gillar man att baka bröd är pulpa från t.ex. morot, rödbetor, fänkål, äpple eller gröna blad perfekta att röra ner i degen. Man kan också använda resterna när man kokar gröt, gör soppa eller som här i små frökex. I Reykjavik hängde jag mest hela tiden på restaurang Gló där jag just fick ett fröknäcke men den allra mest fantastiska smak av fänkål och ingefära. Så i veckan när jag gjorde en shot på ingefära, gurkmeja och vetegräs visste jag med ens att jag också ville göra frökex med inspiration från Solla Eiriksdottirs receptskatt på Gló.

Annons

frokex_vetegrasshot

Vetegrässhot (utan juicemaskin)
ca 15×3 cm ingefära
5×1 cm gurkmeja
1 citron
6 dl vatten
1 msk vetegräspulver

Skala citronen och lite grovt även ingefäran, skär eventuellt ingefäran i bitar. Lägg samtliga ingredienser i en mixer. Mixa tills allt finfördelats, sila av.

Frökex med fruktköttet från shoten
1 ½ dl linfrö
1 dl oskalad sesamfrö
½ dl chiafrö
pulpan/fruktköttet från vetegrässhoten
4 dl vatten
salt

Blanda ingredienserna i en skål, låt stå och svälla tills fröna tagit upp vätskan och blandningen blir lite slemmig.
Bred ut frösmeten på en bakpappersklädd plåt, strö eventuellt lite flingsalt över och torka i ugnen på lägsta värme etorkugn. Vill du att det ska gå lite mer undan kan värmen ökas till 75-100 grader men då blir kexen inte rå.


Kommentera

Annons


Laddar