Annons

Annons

Violsirap

violsirap
violer

Okej, nu blir det lite mycket viol här, men säsongen är kort och vi får vara målinriktade och snabba! Och faktum är att det finns sätt att konservera den där ljuvliga violsmaken så att vi kan förlänga säsongen och njuta länge, länge än. För i en burk på fönsterbrädan kan du koka ihop en smakrik violsirap.

Annons

Jag älskar att äta och dekorera med ätliga blommor, de bidrar ofta med allt från vackra, aptitliga färger till spännande och ibland udda smaker. Det gör ätandet roligare för ögat och blir till små färgfyrverkerier på tallriken. Så gör du inte en sirap på violerna kan du istället toppa en sallad, smoothie eller skål med glass med dem. Jag smaksatte även björksav med viol i ett tidigare blogginlägg.

Annons

violsirap_burk

Violsirap
2 dl socker
ca 1 ½ dl violblommor
½ dl vatten

Plocka violer och lägg dem på ett papper någon timme så små insekter kan krypa ut.
Varva socker och violer i en burk, tillsätt vattnet och skruva på locket. Ställ i ett soligt fönster i 2-3 veckor, sockerkristallerna hettas under den tiden sönder så sockret blir till en sirap.
Sila bort blommorna genom stålsil eller liknande. Häll på burk och förvara i kylskåp. Vill du ha tjockare konsistens kan man koka sirapen i kastrull tills den avdunstat till önskad konsistens.

Sirapen är god att ringla över pannkakor, söta drycker med använda till bakning.


6 kommentarer

Annons


Laddar