Annons

Annons

Vegansk meze till påskbuffén – Mercimek köftesi

meze_mercimekkoftesi
meze_mercimek_koftesi

För snart två år sedan åkte jag och min syster till Istanbul, jag med förhoppning om att få inspiration till en hel drös nya spännande rätter med mig hem i bagaget. Men med dagens fantastiska teknik, internet och bloggvärlden ligger den där världen redan öppen för en och man behöver inte lämna landet för att ändå kunna resa jorden runt med sina smaklökar.

Annons

För några helger sedan var jag på ett bloggforum där jag bland annat träffade bloggkollegan Zeina från Zeinas Kitchen och passade på att djupdyka i hennes receptskatt där jag hittade detta recept. Ett särdeles bra sätt att uppdatera sitt vegokök tycker jag just är att titta in i andra matkulturer och snappa upp råvaror och kryddblandningar som är nya för en själv.

Annons

Den här turkiska färgsprakande lilla rätten var så god, snabbgjord och festlig att jag bums bestämde mig för att göra en sats också till påskbuffén som i vår familj behöver förnyas. Under de senaste åren har nämligen båda mina syskon blivit vegetarianer och mina föräldrar föredrar numera också att äta vegetariskt.

___

Mercimek köftesi
4 dl röda linser
2 dl bulgur
8 dl buljong eller vatten + salt
1 dl rapsolja
3 små gula lökar
4 msk tomatpuré
1 msk spiskummn
2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver
salt & svartpeppar
1 kruka persilja
4 salladslökar
till servering: 3 hjärtsalladshuvuden, 2 citroner i klyftor, 1 granatäpple, 1 kruka koriander

Annons

Tvätta linserna och koka upp dem i buljongen. Skumma av med en sked efter ca 5 minuter. Koka ytterligare ett par minuter och tillsätt sedan bulgur (använder man finmalen bulgur kan denna röras i när linserna kokats klart). Koka ytterligare ca fem minuter och stäng sedan av värmen. Låt linsfärsen vila under lock i 10 minuter.
Hetta upp en stekpanna och tillsätt rapsolja samt finstrimlad lök. Fräs tills löken mjuknat och börjar få färg. Tillsätt tomatpurén, rör om tills den blandats med oljan och tillsätt sedan också kryddorna, fräs någon minut och tag sedan från värmen.
Mosa linserna genom att röra om med en sked. Tillsätt kryddblandningen och rör om väl så allt blandas, smaka av med salt och svartpeppar. Finhacka persilja och salladslök och rör ner denna i färsen. Forma hjärpar och servera dessa med hjärtsalladsblad, citronklyftor, granatäppelkärnor samt korianderblad.


Kommentera

Annons


Laddar